SFATURI DE UTILIZARE LANSETE
Va prezentam cateva notiuni dobandite intr-o perioada lunga de utilizare efectiva a lansetelor si din relatia pe care o avem cu fabricile de profil ca producator al acestor articole.
- verificati mufarea ferma inainte de utilizare.
- verificati mufarea dupa mai multe aruncari, iar acolo unde sesizati probleme, retineti lanseta si verificati-o mai des.
- nu folositi inaintasi prea subtiri sau deteriorati. Ruperea inaintasului la lansare duce de cele mai multe ori la lovirea lansetei.
- aruncati pe cat posibil fara sa aveti obstacole in fata ( picheti, alte lansete,pietre, lemne,… ) . Ideal este ca lanseta sa loveasca direct in apa in situatia in care este scapata sau firul se rupe.
- verificati la aruncare ca firul sa treaca liber prin inele, fara sa fie rasucit pe vreunul.
- nu lasati lansetele pe jos atunci cand incarcati sau scoateti pestele . Se poate calca pe ele sau se poate lua firul in picioare, lucru ce duce de cele mai multe ori la infigerea acului in mana partenerului de pescuit. Pastrati lansetele in suporturi cat mai apropiate de verticala, pe cat posibil cu varful mai sus decat statura oamenilor.
- transportati lanseta in standul de pescuit in pozitie verticala.
- la aruncarea cu monturi grele sau in forta tineti firul perpendicular pe lanseta. Aceasta este aruncarea corecta, cat si forma in care sunt calculate lansetele ca putere maxima, inclusiv rezistenta la rupere.
- cand scoateti pestele la minciog sau cand fortati o lanseta agatata , nu duceti batul pe spate. Lanseta se poate rupe.
- firul agatat nu se scoate sau rupe cu forta lansetei sau a mulinetei. Le puteti deteriora. Infasurati firul pe mana peste o carpa si asa fortati montura.
- la demufarea lansetei prindeti varful direct de deasupra mufarii. Cotorul poate fi tinut de oriunde, mai putin de inel. Nu tineti niciodata de inele si nici varful de deasupra zonei mufate. Daca lanseta este intepenita este recomandat sa o lasati cateva minute cu mufarea in apa, dupa care sa incercati din nou.
- mufarea se face prin impingerea axiala, pastrand pozitia tronsoanelor, iar demufarea se face prin rasucirea tronsoanelor, nu prin tragere in lung .
- aruncati corect, peste cap, tinand mulineta deasupra lansetei, nu in lateral. O mulineta tinuta in aruncare lateral forteaza in mandrina datorita inertiei laterale fata de axul lansetei si in timp duce la deslipirea acesteia.
- aruncati corect cu montura lasata intre mufare si primul inel de pe varf. Firul lasat prea scurt ( 50-70cm ) duce la ruperea lansetei in foarte multe cazuri.
- nu depasiti incarcarea recomandata a lansetei . Ulciorul nu merge de multe ori la apa.
- nu aruncati "de pe pamant" ( cum se vede cateodata pe la "televizor" ) daca nu detineti o tehnica buna in acest sens. Aruncarea respectiva incarca excesif varful lansetei pe inceput de cursa si acesta poate ceda. Ca exemplu, un peste de un kg se poate scoate direct cu lanseta prin aer, daca aceasta este tinuta paralel cu pamantul si firul face un unghi de 90 grade cu lanseta. Cu cat unghiul se micsoreaza, cu atat exista posibilitatea ca varful lansetei sa cedeze. O lanseta cu un peste de un kg tinuta vertical, se rupe !
- nu strangeti puternic piulita de la mandrina. Aceasta se strange cu doua degete, nu cu toata palma. In cazul in care piulita a fost stransa prea tare si bucsa iese greu de pe piciorul mulinetei, nu fortati desfacerea cu ajutorul piulitei ! Desfaceti piulita cat se poate, dupa care ajutati bucsa, tragand direct de ea sau batand usor, de jur imprejurul acesteia, cu un obiect mai moale ( lemn ).Daca fortati desfacerea direct cu piulita, aceasta poate sa se desprinda de bucsa, iremediabil. Nu exista cazuri de mulinete care sa cada de pe lanseta ca nu au fost stranse bine, dar in schimb sunt foarte multe situatii in care piulita cedeaza si reparatia este foarte greu de facut.
- pastrati lansetele fara a amesteca varfurile cu cotoarele. Acest lucru se face prin semne distinctive sau cu regula ca atunci cand lanseta se desface sa fie bagata direct in husa.
Sfaturi de verificare la achizitie :
- verificati ca inelele sa nu prezinte fisuri sau sa lipseasca ceramica. ( De preferat inele cu un singur picior si ceramica cat mai subtire.)
-verificati pozitionarea inelelor pe aceeasi generatoare.
- verificati mufarea sa nu aiba jocuri. La mufarea pe spigot trebuie sa ramana o zona libera de 5-20mm.
- verificati ca blankul sa fie cat mai drept.
- cautati eventuale fisuri sau depuneri inegale de material.
- apasati blankul intre degete pe anumite zone si verificati daca este elastic. Nu este de apreciat acest lucru. Inseamna ca lanseta este subtire in carne.
- verificati grosimea materialului privind varful demufat la interior. Este de preferat un material gros. Materialul de calitate este gros si usor. Asta inseamna carbon cu o puritate ridicata.
Sfaturi de pastrare si intretinere :
- nu bagati lansetele ude in huse impermeabile. Umiditatea persistenta distruge lacul de pe lansete.
- nu curatati lansetele cu substante chimice sau cu materiale abrazive. O carpa uda este suficienta.
- nu ungeti zona de mufare ! Aceasta trebuie sa fie curata , fara impuritati ce pot zgaria materialul si fara lubrefiere care pe langa faptul ca retine particule abrazive, mareste mult posibilitatea ca lanseta sa se demufeze.
- nu sprijiniti varful desfacut cu partea in care se mufeaza pe solul murdar ( nisip,pamant, ... ). Particulele depuse la interiorul zonei de mufare pot creea probleme.
- nu smilgheruiti niciodata zona de mufare in speranta ca veti diminua eventuale jocuri. Nu se poate realiza acest lucru manual. O eventuala potrivire este numai o iluzie, urmand ca zona sa devina vulnerabila la efort.
- nu smilgheruiti spigotul pentru ca varful sa intre mai mult. Se strica iremediabil mufarea.
- nu aruncati banii pentru a repara un tronson rupt. Inevitabil o sa se rupa din nou datorita zonei intarite ce slabeste in lansare zonele apropiate reparatiei.