CUM ALEGEM LANSETA PENTRU CRAP

Creat: marţi, martie 9, 2021
  1. Intr-o piata plina de capcane, capitolul lansete ofera si mai multe necunoscute in raport cu alte produse, iar comerciantii profita instinctiv de acest lucru. Pana la un punct este de inteles ca orice comerciant isi doreste sa vanda scump lucruri ieftine,  dar eu unul nu pot sa fac asta. Nici comerciant nu m-am considerat vreodata, poate doar daca putem sa excludem acea parte alunecoasta a acestei meserii.  Chestii de principii mostenite, in niciun caz comerciale. Am peste 20 de ani in care am vandut mamaliga pentru ca am crezut in ea. Puteam sa vand nada de 10 ori mai scumpa, dar pentru ca nu am reusit sa ma conving de utilitatea ei, nici nu am promovat vreodata asa ceva. Exemple sunt multe, dar sa ne vedem de lansete.

Cu experienta pe care o am de aproape 15 ani in construirea lansetelor, cunoscand si ceva pescuit pentru a putea emite pretentii ca stiu la ce se folosesc chestiile astea,  ma voi rezuma la a  spune generalitati, lucruri ce se pot verifica, logice, sustinute de fizica, toate acestea in asociere cu notiuni recunoscute ca eficiente in pescuitul crapului.
Voi prezenta principalele aspecte care dau valoare reala lansetelor, care este costul lor efectiv in productie si cum putem face usor o alegere corecta, fara a mai cadea in capcane comerciale.

Sa stim de unde plecam:   Prin expresia “lanseta de crap” asocierea este facuta de pescari cu o lanseta de 3,9m  care  poate arunca monturile uzuale din acest stil de pescuit, monturi cu o masa de peste 120g in marea lor majoritate.
De ce nu o lanseta mai scurta ?  O lanseta mai scurta nu poate sa prinda crap ?  Ba da, dar in majoritatea cazurilor randamentul unei partide de pescuit depinde in special de plasarea monturilor la o distanta cat mai mare, in locuri linistite, in care pestii se retrag.  Totodata monturile cu un bun randament, asa cum sunt cele cu sac solubil sau momitoare, au nevoie de o “catapulta” cat mai lunga pentru a fi aruncate cat mai departe.  De multe ori se intelege gresit notiunea de “distanta” in privinta lansetelor. “ Distanta” nu inseamna neaparat lanseuri de peste 170m cu un boilies,  in mult mai multe situatii poate sa insemne si 120m cu un sac solubil !
Cate lansete pot sa faca asta?   In niciun caz raspunsul nu este dat de asa zisul casting in care orice lanseta, poate sa arunce foarte mult cu plumbul potrivit.  Minciuna acestor demonstratii este data de faptul ca daca pe o lanseta slaba se pune un plumb usor se vor obtine rezultate similare celor in care o lanseta buna se armeaza cu un plumb greu, mai ales in mana unui aruncator bun. Totusi, pe balta, odata ce montura o sa creasca in greutate, lanseta moale o sa piarda zeci de metri in fata celei care se incarca cu greutati mai mari.  Lucrul acesta nu este promovat de niciun comerciant, deoarece interesul este sa se vanda lansete moi, care sunt mult mai ieftine la fabricare datorita carbonului de proasta calitate si astfel se pot pune adaosuri comerciale mari, fara ca acest lucru sa poata fi observat.  Se expun expresii pompoase si neverificabile in descrieri  gen: carbon modular , straturi, x-uri, impletiri in v,  se inventeaza scari valorice ale carbonului altele decat cele consacrate, dar in spate sunt produse proaste calitativ care nu ajuta in scopul pe care cel putin teoretic ni-l propunem in pescuitul la crap, respectiv plasarea unei monturi la o distanta cat mai mare, acesta fiind  si ideea de la care am plecat. Chiar daca nu dorim performante, dar macar  sa platim pretul corect pentru o lanseta.
Mai trebuie sa punem o intrebare daca suntem aici, mai mult pentru cultura generala.  Daca o lanseta de crap trebuie sa fie cat mai lunga pentru a ne ajuta in aruncare, de ce ne limitam la 3,90m ?
Multi ar spune ca transportul este motivul, dar “secretul” sta tot in zona comerciala  si este dat de faptul ca producatorii s-au adaptat  pescuitului la varf, respectiv la cerintele regulamentelor competitionale de pescuit la crap  unde lungimea maxima admisa pentru lansete este de 4m.  Acesta este motivul pentru care lansetele de 3,9m  ( majoritatea de 3,94-3,96m real )  au fost  perfectionate si li se acorda o mai mare atentie in comparatie cu alte lungimi.

Daca am stabilit de ce vrem 3,90m, respectiv pentru ca lungimea ne ajuta in aruncare, putem trece la urmatoarea caracteristica ce ne poate aduce avantaje, aceasta fiind rigiditatea lansetei. Este simplu de inteles ca daca avem nevoie de lungime pentru a arunca bine, aceasta lungime trebuie sa ramana cat mai mare si in momentul aruncarii, iar acest lucru se poate realiza numai cu o rigiditate cat mai mare.

Am ajuns si la ultima caracteristica a unui blank bun, aceasta fiind data de o greutate cat mai mica. Desi  static greutatea nu reprezinta o mare problema, totusi o lanseta grea are doua mari deficiente in aruncarea.  Lansetele cu o masa mare se “misca greu” asa cum spun pescarii, adica au un moment de inertie mare si nu se pot urni din loc usor, aspect ce incetineste viteza de executie, iar pe finalul aruncarii greutatea mare da o revenire slaba, aceasta fiind data de balansul amplu si prelungit.  Acest balans mareste frecarea firului cu inelele si descrie o sinusoida pe iesirea firului, marind inutil lungimea acestuia si implicit greutatea  pe care montura trebuie sa o traga. Din teste pe lansete cu puteri identice, dar cu greutati diferite, pot exista diferente de peste 10m in aruncare.


Concluzionand, ajungem la un lucru pe care il spun de peste 15 ani fara ca cineva sa gaseasca nici cel mai mic contraargumet:  O lanseta buna de crap trebuie sa fie cat mai puternica si cat mai usoara.
Acesta este compromisul greu de realizat de producatori la un pret mic, deoarece parametrii expusi sunt sustinuti exclusiv de un carbon de calitate, de trei ori mai scump ca un carbon uzual.
Asa ca majoritatea producatorilor prefer sa mascheze lipsa de calitate matisand lansetele cu lacuri si ate colorate, incercand astfel sa induca ideea de calitate, desi aceste lucruri   nu reprezinta mai mult de 5 euro in costul de fabricatie si mai important, nu fac altceva decat sa ingreuneze lanseta si sa ii scada performantele. Totodata se promoveaza “placerea in drill”, o iluzie folosita numai pentru lansetele de crap, tot cu scopul de a masca lansetele moi, slabe calitativ si implicit cu performante reduse.
Totusi, calitatea este demascata de fiecare producator in parte prin faptul ca in seriile de lansete pe care le are, cele usoare si rigide vor fi si cele mai scumpe intodeauna.

Trecand peste caracteristicile de baza ale blank-urilor, urmatoarele ca importanta sunt inelele. Calitatea acestora este data de greutatea redusa ( pastille ceramice cat mai subtiri , partea metalica cu o singura prindere ).
Forma partii metalice este de preferat cea tip K deoarece imbraca mai bine pastila ceramica si o protejeaza de lovituri. Totodata este importanta seria de inele, marimea acestora si dispunerea pe blank influentand revenirea lansetei. Din testele facute pe blank-uri identice, cea mai buna serie de inele care aduce plus in aruncare lansetelor este seria de inele New Concept, avantajele acesteia fiind descrise pe pagina produselor care o detin.
In final amintim si calitatea mandrinei.  Este de preferat si aici ca mandrina sa fie cat mai usoara, motiv pentru care cele mai bune mandrine raman cele din plastic. Mai mult de atat, mandrinele din plastic nu se incing excesiv la soare, motiv pentru care  adezivul ce le fixeaza pe blank nu este afectat si rezista mult mai bine in timp.
Teoretic, mandrinele de 18 ( mai subtiri) sunt mai bune pentru ca sunt mai usoare, se fixeaza mai bine ( strat de adeziv mai subtire )  si arata mai bine, dar au problema ca nu fixeaza atat de bine mulinetele cu talpa mai mare, asa cum sunt multe dintre cele de crap.
Mandrilele de 20 sunt mai grosolane, dar fixeaza mulinetele bine.
Pe lansetele Tazura am inovat mandrinele, marimea de 18  folosita pastrand supletea si rezistenta, dar cu avantajul ca fixeaza foarte bine orice mulineta de crap, indiferent  de marimea talpii. Nu a fost greu, a trebuit doar sa ies din tipare si sa maresc putin inelele de prindere.

In mare parte acestea sunt aspectele prioritare, dar mai exista un lucru foarte important in valoarea unui produs. Aceasta este dat de seriozitatea vanzatorului si felul in care sustine garantia, sau chiar post garantia.  Lansetele sunt produse foarte solicitate mecanic si supuse multor riscuri.  ( in acest sens va recomand citirea articolului “ SFATURI UTILIZARE LANSETE Asa ca este bine sa va informati cum isi sustine garantiile cel care va vinde lansetele, de la timpul de remediere a problemei si pana la existent tronsoanelor de schimb.
Trebuie sa amintesc ca am fost primul din Romania care a adus pe stoc varfuri de schimb pentru toate lansetele pe care le recomanda si care face dovada ca tine cont de acest aspect.
 
In final va recomand sa urmariti viitorul articol in care voi face masuratori directe pe lansete si voi detalia performantele acestora in cifre,   deoarece cifrele sunt verificabile si nu ne vor induce in eroare niciodata:  CLASIFICARE LANSETE DE CRAP

                                                                                                                                                                             Dan Mitranescu

Comentarii

Scrie Comentariu