CLASIFICAREA LANSETELOR DE CRAP

Creat: marţi, martie 9, 2021

Asa cum am promis in articolul trecut, voi prezenta un tabel valoric cu principalele caracteristici care dau valoare lansetelor. In tabel apar modelele de lansete pe care le recomand, dar nu este greu ca fiecare pescar in parte sa masoare si sa includa in acest comparator al lansetelor propriul model sau eventuale  modele pe care doreste sa le achizitioneze, pentru o informare corecta in legatura cu utilitatea lansetei si eventual pentru o raportare la pret, daca se doreste o alegere optima.

Voi detalia caracteristicile incluse in tabel si valoarea pe care acestea o reprezinta in metri pierduti in aruncare. Aceste valori sunt rezultatul a sute de aruncari facute cu fire de 0,25 , in conditii atmosferice  fara vant. Lansarile au avut lungimi maxime de 190m si au fost facute de aruncatori foarte buni.
Testele au fost facute cu lansete identice a caror singura deosebire era parametrul studiat.
Am ridicat cap de tabel lanseta pe care o consider cel mai bine construita din toate punctele de vedere, respective MTX Class New Concept. Am dat valoarea zero pentru toati indicii lansetei, de aici plecand diferentele in aruncare pentru celelalte modele ( in metri ).

PUTEREA LANSETEI.  Producatorii ofera tot felul de date si povesti, dar niciodata  o valoare verificabila.  Asa ca am decis sa fac o masuratoarea efectiva atarnand o masa de un kg de varful lansetei prin intermediul unui  fir trecut prin inele. Lanseta este sprijinita in punctele in care este prinsa cu mainile, respective cotor si mandrina.
Din testele facute am observant ca o diferenta de 2cm in indoirea lansetei reprezinta o diferenta de 1m in aruncare. 

MASA LANSETEI.  Pe aceleasi criteri de testare am stabilit  ca in cazul greutatii lansetei, pentru fiecare 5g in plus lansetele pierd aproximativ un metru in aruncare.  

INDICE REVENIRE. Este o valoare putin mai greu de probat, dar cu putina experienta si prin comparatii directe am stabilit pe o scara de la 0 la 10  valoarea fiecare lansete ( valoarea reprezinta metri pierduti in aruncare, cu 0 pentru cea mai buna revenire si 10 pentru lansetele cu cel mai mare balans) . Prin comparatie cu modelele deja catalogate se poate aprecia valoarea oricarei alte lansete, chiar daca exista mici diferente de apreciere, acestea nu influenteaza semnificativ valoarea finala.

INDICE INELE. Din nou  testele au dat solutia.  Greu de crezut, dar Class-ul consacrat pierde in aruncare in fata variantei New Concept aprox. 4m din cauza seriei de inele.  La asta se mai adauga inca 4m proveniti de la greutatea mai mica si rezultatul este cel care contrariaza pe toti cei care au facut teste cu ambele lansete si nu intelegeau de ce o lanseta care se incarca mai usor ( New Concept) arunca mult mai bine ca una ce se simte puternica. ( Detaliile despre seria de inele  New Concept se gasesc pe pagina lansetelor aferente, pentru a intelege mai bine ce avantaje ofera aceasta inovatie).
Pe o scara de la 0 la 10 am stabilit valoarea in metri pe care o pierd lansetele in functie de seria de inele.
- 0m. Seria New Concept 9 inele ceramica subtire. ( seria de pe Class New Concept )
- 2m. Seria New Concept 7 inele ceramica subtire.  ( serie existenta pe modelele Tazura )
- 4m. Seria “normala” cu 6 inele ceramica subtire tip K ( seria de pe variantele MTX 14 Black Edition sau MTX Class Black Edition )
- 8m. Seria “normal cu 6 inele ceramica subtire, dar cu partea metalica dreapta ( nu imbraca inelul ca cele tip K ). Cele inventate acum 20 de ani … :)

- 10m. Nu exista in tabel o lanseta cu o serie de inele pentru acest indice maxim, dar consider ca este valoarea pentru inelele slabe calitativ, cu doua picioare si ceramica groasa. ( grele ).

Diferentele in cifre nu se pot proba 100%, dar pot sa garantez ca ordinea valorica este foarte precisa, iar in ansamblu acest lucru ofera informatii concludente legate de valoarea reala a lansetelor.

Peste aceste date strict legate de performanta trebuie precizat ca mai  sunt mici aspect ce pot da valoare lansetelor, asa cum este acoperirea blank-ului cu panza 3K.

                                                                                                                                                                                                 Dan Mitranescu

Comentarii

Scrie Comentariu