SECRETELE MONOFILAMENTELOR

Creat: vineri, februarie 7, 2020

Oare cat este raportul de rezistenta intre doua fire cu o diferenta de o sutime intre diametre ?!
Oare cu cat scade o lansare la mare distanta daca firul are o sutime in plus ?!
Vrei sa nu te pacalesti atunci cand alegi firul cu care vrei sa pescuiesti ?
Afla  raspunsurile  la aceste intrebari  si vei fi surprins:

De mai bine de 20 de ani, de cand sunt  in fenomen atat pe balta cat si in activitatea comerciala, nu am vazut pe nimeni sa-si puna aceste intrebari, sau, poate, raspunsurile sunt neinteresante. Oare?!
Greu de crezut, dar  o sutime in plus creste rezistenta firelor  cu peste 10% in cazul celor de 0,40mm , procentul crescand progresiv pana la 25% in cazul celor de 0,20mm.  Acesta este si motivul pentru care multi producatori livreaza firele mai groase cu una, doua sau chiar trei sutimi  fata de diametrul notat pe eticheta, castigand astfel rezistenta in teste, dar aceasta  rezistenta ramane numai o iluzie daca ne raportam la grosimea reala a firului.
Doua sutimi in cazul firelor de 0,20  inseamna 50%  rezistenta in plus!  De necrezut, nu este asa ?! Totusi fizica o arata explicit prin calcule.
Am intalnit multe cazuri in care pescari care doresc distantele  mari in lansare cauta un fir subtire, cat mai rezistent.
Acestia merg in magazine de specialitate, compara doua role care sunt prezentate ca a fi spre exemplu de 0,18mm si  opresc firul mai rezistent in testul ruperii cu mana. Oare e o alegere buna ? Nu cred. Fara a masura firul metoda este inutila.  Daca unul dintre fire are 0,20 in loc de 0,18, atunci o sa castige in testul la rupere, dar in aruncare o sa pierdem aproximativ 14m ! Asta vrem ?!

O alta situatie in care pescarul masoara rezistenta firelor la rupere, mult mai des intalnita, este stabilirea unui raport pret calitate cat mai bun.
De multe ori se plateste  mai mult pentru un fir care “tine” mai bine. Spre exemplu, intr-o comparatie facuta intre fire notate cu 0,25mm , putini pescari vor verifica daca unul dintre fire nu este cu una sau doua sutimi mai gros, aspect ce ii da o rezistenta pana la 33% mai mare !  Astfel, firul  mai ieftin sau cel care respecta grosimea indicata pe rola poate pierde alegerea, iar pescarul este pacalit, ori cu un pret nejustificat , ori cu o dimensiune a firului ce il dezavantajeaza in lansare.

Un alt secret al firelor spune ca  o sutime  in minus echivaleaza cu aproximativ 7m in plus la aruncare, in cazul firelor subtiri.   Doua sutimi inseamna 14m, deja o distanta care face diferenta decisiv in majoritatea partidelor in care se pescuieste la distanta. 

Masurati firele inainte de a le compara, atat cand vreti distanta, dar mai ales cand  vreti sa nu va lasati pacaliti de o “calitate” trucata!

Toate diferentele de rezistenta intre grosimile firelor se pot calcula. 
In cazul diferentelor de mai multe sutimi, rezultatul este dat de insumarea procentelor dintre diametrele studiate.
Spre exemplu,  intre 0,22 si  0,25 este de 19%+19%+18% = 56% rezistenta mai mare in favoarea 0,25-ului, iar diferenta in aruncare este de aproximativ 21m  (3x7m) in favoarea firului mai subtire.

Concluzii:
1. Nu luati niciodata in calcul  datele inscrise pe etichetele firelor, indiferent de brand. Acestea sunt eronate in majoritatea cazurilor, ca sa nu zic in toate. 
2. Masurati firele inainte de a le testa. Cum spuneam mai sus, numai o sutime in plus (a o suta parte dintr-un milimetru!!!) creste rezistenta firului cu pana la 25% in cazul firelor subtiri!!!
3. Testati firele numai cu un cantar sau cu alte instrumente de masurare a fortei/greutatii.  Rezistenta firelor nu se poate aprecia niciodata tragand de ele cu mana, mai ales in cazul celor subtiri.
4. Testati firele numai cu nod. Testarea firelor fara nod nu are nicio relevanta, deoarece, in functie de calitatea materialului, rezistenta la nod poate sa scada in procente diferite, de la un fir la altul. Daca doua fire cu diametre egale pot sustine fara nod 5kg, exista posibilitatea des intalnita ca la nod unul sa tina doar 2,5kg si celalalt 4kg.
5. Si nu in ultimul rand, testati pentru a nu arunca cu banii.

                                                                                                                                                                                                   Dan Mitranescu

Comentarii

Scrie Comentariu