CUM ALEGEM MINCIOGUL PENTRU CRAP

Creat: joi, martie 11, 2021

Piata ofera multe modele asemanatoare de mincioguri de crap, in vitrine sau in poze  parand majoritatea la fel, dar calitatea acestora se observa numai in utilizare, sau pentru cei mai experimentati, prin verificarea  componentelor, atat individual cat si in ansamblu.
Voi prezenta principalele caracteristici generale ce stau la baza acestor scule de pescuit, aspecte sub care am proiectat gama minciogurilor de crap Tazura.



COADA MINCIOGULUI  trebuie sa fie subtire, rigida si  usoara pentru a se putea manevra rapid si de ce nu, pentru confort in utilizare. Cozile de minciog cu elasticitate mare, slabe calitativ, incetinesc miscarea minciogului prin apa si dau acele momente in care crapul iese din acesta la limita de ridicare, desi miscarea noastra a fost destul de energica. Fermitatea miscarii cu care manevram minciogul este absorbita de elasticitatea cozii, iar noi ramanem cu capsa pusa pe partenerul de pescuit, dand vina pe lipsa de experienta in scoaterea pestilor cu minciogul, dar va garantez ca in mare parte este vina sculei folosite, respectiv a unui minciog cu elasticitate mare.
Coada minciogului se poate proba sprijinind-o pe sol si apasand pe ea. In mod normal o coada de minciog de calitate trebuie sa ofere o elasticitate asemanatoare cotoarelor de lansete de 4-5 lbs.   Majoritatea modelelor ieftine de pe piata nu au mai mult de 3 lbs. Acestea sunt elastice si grele datorita materialului cu adaos mare de fibra de sticla.




TIJELE CAPULUI DE MINCIOG. O alta caracteristica importanta a minciogurilor de crap este data de tijele acestora. Tijele sunt acoperite de plasa si nu li se da mare atentie, dar calitatea este usor de apreciat si aici.
Ca si in cazul cozii, tijele trebuie sa fie rigide si usoare, iar carbonul de calitate isi spune cuvantul si in aceasta situatie. Un lucru mai putin stiut este ca si forma tijelor are mare importanta. Bratele minciogului trebuie sa fie conice si nu cilindrice. Tijele conice se indoaie spre varf  in momentul in care ridicam minciogul din apa, iar acest aspect completeaza fermitatea in utilizare, in comparatie cu tijele cilindrice care se indoaie in apropierea "V"-ului si incetinesc mult miscarea, lasand o fanta mare de iesire pestilor.

CONECTORUL DE PE COADA MINCIOGULUI. Acesta trebuie sa fie rezistent si usor. Conectorul din aluminiu este usor, dar filetul se poate deteriora repede. Conectorul din inox are filetul durabil, dar este greu.
Consider ca cea mai buna alegere pentru o astfel de piesa este confectionarea ei din duraluminiu bucsat la interior cu o piulita filetata de bronz. Astfel se poate realiza o piesa cu dimensiuni generoase ce asigura o lipire sigura pe coada de carbon, dar care ramane usoara si cu un filet rezistent.



“V”-ul MINCIOGULUI.  In opinia majoritatii pescarilor ce au detinut mai multe tipuri de mincioguri, cea mai buna piesa de conectare a bratelor minciogului este cea confectionata din plastic. Desi pare o componenta mai ieftina sau mai sensibila in comparatie cu piese similare din metal, "V" ul din plastic ofera o greutate redusa, o fixare ferma a tijelor si usurinta in montare / demontare. Toate celelalte componente de acest fel construite din metal au deficiente in cel putin una dintre aceste caracteristici.  Aparenta rezistenta mai mare este numai o iluzie, conectorii "V" metalici supunand riscului celelalte componente mult mai scumpe, atunci cand minciogul este suprasolicitat. 
Un amanunt mai putin stiut este dat de fanta existenta pe V-ul de plastic. Aceasta a fost special conceputa tocmai pentru a slabi rezistenta piesei, iar in cazul unor utilizari necorespunzatoare face ca V-ul sa cedeze primul. Acesta costa aproximativ 10 lei, in comparatie cu bratele sau coada care costa de 5-10 ori mai mult. 


PLASA MINCIOGULUI. Evident, trebuie sa fie dintr-un material rezistent. In general sunt doua tipuri de plasa, diferenta intre ele fiind data de impletirea fibrei. Plasele cu fibra impletita in lung sunt slabe calitativ si se deterioreaza repede. 
Foarte importanta este si imbinarea materialului, cusaturile surfilate in cinci ate fiind cele mai sigure, dar si cele care ofera avantaje estetice. Surfilarea in cinci ate se poate observa usor, deoarece este o cusatura omogena, lata de aproximativ 6mm.
Legat de lungimea plasei, producatorii au ales de-a lungul timpului variante lungi. Poate pentru a se incadra mai bine in material, poate pentru a oferi imaginea unui minciog “bogat”, dar aceste lucruri nu au nici macar o sustinere in pescuit, deoarece o plasa exagerat de lunga nu face altceva decat sa incurce in utilizare, atat prin greutatea suplimentara, dar mai ales  prin faptul ca este “plimbata”  greu  prin apa. Personal consider ca o plasa nu trebuie sa aiba adancimea mai mare de un metru, iar acest lucru este in aprecierea tuturor pescarilor versati de crap.

Asa cum spuneam la inceput, toate aceste criterii au stat la baza proiectarii minciogurilor de crap Tazura.
Pe langa pretul scazut,  minciogurile Tazura vor primi o si mai mare apreciere din partea pescarilor ce vor observa diferentele de calitate.
Va multumesc.

                                                                                                                                                                                                  Dan Mitranescu

Comentarii

Scrie Comentariu