Povestea castingului in Romania a inceput acum mai bine de 6 ani cand din plictiseala, iarna a fost foarte lunga in aceea perioada, cativa prieteni au hotarat sa iasa din casa sa se dezmorteasca si au facut-o cu lansetele si cu mulinetele din dotare, toate apele fiind inghetate au hotarat sa iasa pe camp, da pe camp, printre pionerii Castingului a fost si subsemnatul, care avea nevoie de miscare si chiar de nevoia de a invata cum sa arunci corect cu lanseta cat mai departe, ca sa faci diferenta in pescuitul de competitii.
Trebuie sa mentionez de la inceput ca in momentul in care m-am apucat de pescuitul de competitii nu aruncam mai mult de 70-80 de metri, eu fiind la momentul respectiv un impatimit al pescuitului plantat cu navomodelul.
Acum, la 6 ani distanta de acel moment, castingul a devenit un sport national cu care se deschide fiecare an competitional de pescuit, orasele mari precum Cluj-Napoca si Sibiu prelund de la Bucuresti acest sport si organizand de la an la an concursuri din ce in ce mai puternice.
In acest moment, deja sa incheiat primul concurs de casting organizat la Cluj Napoca, intrecere ce a fost castigata de Remus Dobrota folosind o lanseta MTX Class, urmat de Cristian Mihalcea care a folosit o lanseta Shimano TX5 si Lorincz Liviu care de asemenea a folosit o lanseta MTX Class.
Ce inseamna un concurs de casting prin ochii subsemnatului?
Sa le luam pe rand:
1. Antrenamente, foarte multe ore petrecute pe camp cu lanseta in mana, aruncand de mii de ori. Fara antrenamente nu ajungi sa fi un aruncator bun, aici eu prefer sa ma antrenez singur ca sa pot sa ma concentrez sa vad si sa simt unde gresesc ca sa pot indrepta. Sa nu uitam ca si mersul la sala de forta aduce un plus in acest sport minunat denumit Casting.
2. Ansamblul, aici sunt foarte multe discutii, unii prefera lansete mai moi alti mai tari, sau pari cum le spunem noi, eu prefer o lanseta mai tare dat fiind faptul ca Mama Natura ma inzestrat cu ceva putere. De la plumb la inaintas, de la nodurile de la plumb pana la nodul dintre firul textil si monifilament, toate acestea sunt detalii care pot face diferenta intr-un concurs de casting.
3. Puterea de concentrare, foarte multi pescari uita sa se concentreze inaintea aruncarilor, concentrarea este foarte importanta, nu trebuie sa uitam ca la un concurs de casting nu ai decat 2 sau 3 aruncari, nu ai 100 de aruncari din care sa speri ca o sa ai 2 foarte bune.
4.Mici secrete in casting, nodul dintre firul textil si inaintas sa fie cat mai mic, pe tambur nu trebuie sa avem mai mult de o spira de inaintas textil, nodul dintre inaintas si monofilament trebuie sa fie intotdeauna pozitionat in josul tamburului, firul textil trebuie sa iasa uniform nu trebuie sa fie pus spira peste spira, lanseta trebuie sa fie paralele cu pamantul, mainile sa fie perfect drepte, … si daca toate astea sunt executate correct, impreuna cu antrenamente multe si intense, rezultatele nu se vor lasa asteptate.
Am sa revin la voi dupa concursul de casting de la Sibiu, unde voi fi si eu angrenat, pana atunci va doresc la cati mai multi metri aruncati pe pamant.
Alexandru Mihai “Maxx”
Comentarii
Scrie Comentariu