ESENTA LUCRURILOR MARUNTE

Creat: miercuri, martie 22, 2017

De cele mai multe ori bagam in seama doar lucrurile mari, care ne iau fata, lucrurile pe care le consideran importante si fara de care avem impresia ca nu ne-am descurca ori nu ne-am putea atinge scopul propus. Realizam involuntar ca un copac urias a fost la inceput o mica samanta si ca per ansamblu, mai toate bucuriile vietii vin din lucruri de-astea mici precum semintele. Aparent mici, marunte, fara de importanta intrinseca, ele dau sens tuturor activitatilor umane.

E ca atunci cand umpli un pahar cu pietris si ai impresia ca e plin. De fapt pe langa pietris mai intra si nisip si iar ai impresia ca ai umplut paharul. Constati ulterior ca pe langa pietris si nisip mai intra si niste apa asa ca abia atunci iti dai seama cat de superficial ai privit totul la inceput.
Nu-ti dai seama cat de important e varnisul de cauciug al unui ventil de la roata bicicletei pana in momentul in care faci pana. Faci mii de km pe bicicleta, esti multumit de ea ca merge, esti multumit ca spitele nu au cedat, te bucuri ca s-a inventat janta din carbon si ai zburdat mai usor si mai rapid pe strada, dar mama ma-sii, toate astea au fost posibile cu ajutorul a 3 mm de latex la ventil. Varnisul ala e esential mersului pe bicicleta. In orice domeniu gasim acelasi gen de exemple, in care, lucrurile mici indeplinesc sarcini mari.
Pescuitul nu face nici el exceptie, pe langa echiapmentul de dimensiuni si importanta mai mare (mai ales la capitolul pret) cu care se pescuieste efectiv, existand o groaza de accesorii mici si marunte fara de care e greu, uneori imposibil, sa practici aceasta pasiune. Carligul de pescuit e probabil cel mai important lucru mic cu atributii uriase in trusa unui pescar. Fara el pescuitul nu are sens. Evident, mai sunt o groaza de alte maruntisuri cu atributiuni la fel de importante in pescuit si aici ma gandesc la stopere, agrafe, varnisuri, vartejuri, plumbi mici de lestat, crosete, clipsuri, etc., etc. majoritatea combinandu-se si formand montura cu care pescarul incearca sa prinda pestii. Faptul ca lumea e vizibil mai interesata de echipamentul propriuzis, lansete, muliente, avertizori, suporti, nu scade cu nimic aportul accesoriilor in pescuit. Echipamentul mai mare are prioritate in lista de achizitii datorita faptului ca el nu reprezinta o consumabila iar efortul financiar de destul de mare. Pe de alta parte, accesoriile mici, marunte, e necesar a fi luate tot timpul in vizor de orice pescar care se afla la cumparaturi.
Pescarii cu experienta cunosc insemnatatea accesoriilor si majoritatea cand intra intr-un magazin nu se abtin de la achizitii. Cei incepatori au tendinta, fireasca pana la urma, sa incerce sa imite in primul rand echipamentul vazut la cei consacrati. Zic ca e firesc ptr. ca totusi, primul contact vizual pe balta e cu echipamentul mare, expus pe mal. Cortul, umbrela, scaunul , patul, sacul de dormit, lansetele, mulinetele, suportii, avertizorii, sunt cele mei vizibile si mai scumpe componente ale echipamentului insa pentru pescuitul in sine, cele mai importante componente sunt cele aflate sub apa...firul, plumbul, montura, carligul, momeala. De-asta zic, cei cu experienta si echipament complet pun mare importanta pe micile accesorii insa trebuie si ca cei cu experienta mai redusa sa inteleaga si sa fie convinsi ca maruntisurile, chiar daca nu costa mult nu trebuiesc ignorate, nu trebuiesc lasate la urma pe lista de achizitii si mai ales nu trebuie facut rabat la calitatea lor. Desii nu mai e o regula stabila, intrucat mai sunt si exceptii, accesoriile foarte ieftine rareori ofera aceeasi calitate a materialului, aceeasi eficienta si aceeasi siguranta precum a accesoriilor ceva mai scumpe pe care le substituie. In ziua de azi oferta de accesorii e uriasa iar concurenta intre diverse modele se face exclusiv pe baza raportul pret calitate.
Accesoriile ieftine si foarte ieftine daca nu corespund pretentiilor pescarilor ies de pe piata destul de repede. Deasemenea, accesoriile ieftine ori mai putin ieftine, dar de calitate, se impun repede pe piata datorita schimbului rapid de informatii dintre cei care le-au folosit si cei care vor sa cumpere. Cand recomnadarea vine in baza unei experiente bogate pe balta si a lucrului in mod direct cu acestea, genul acesta de accesorii castiga piata destul de usor. Intotdeauna lucrurile mici, marunte, care sunt si bune si ieftine, care satisfac cerintele majoritatii pescarilor si care mai si ofera bucuria unei capturi deosebite, vor fi cele mai cautate accesorii de la noi. Le gasiti intotdeauna in magazinele fizice si cele on-line, la preturi ptr. orice buzunar, de cele mai multe ori testate in prealabil si recomandate ulterior de pescari consacrati de la noi.
Fir intins tuturor !

                                                                                                                                                                 George Iorga

Related by Tags

    Comentarii

    Scrie Comentariu